Khamis, 25 Julai 2013

Fungsi Kolagen dan fiber apple

  • menghasilkan asid amino  penting seperti :
  • lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
  • hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan     tulang glisin -melembapan kulit.
  • alanin, prolin  dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
  • arginin -memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
  • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
  • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
  • menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
  • menampung air dalam tubuh.
  • meningkatkan penyerapan kalsium.
  • menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
  • meningkatkan isyarat induksi
  • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik

Kesan pengambilan fiber yang seimbang adalah 

Individu dengan pengambilan tinggi serat kelihatan pada risiko yang jauh lebih rendah untuk mendapat penyakit jantung koronari, strok, darah tinggi, kencing manis, obesiti, dan penyakit gastrousus tertentu. Meningkatkan pengambilan serat mengurangkan tekanan darah dan paras kolesterol serum. Peningkatan pengambilan serat larut meningkatkan glycemia dan sensitiviti insulin dalam individu bukan kencing manis dan kencing manis. Penambahan serat dalam individu obes mampu mengurangkan berat badan  berat badan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan